ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΟ 23ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΑΣΥ



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΟ 23ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΑΣΥ



1.     Αναδιάρθρωση

Οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Κρήτης ανέθεσαν μελέτη για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών Υπηρεσιών σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης στον Δρ. Πολιτικών Επιστημών Ασφαλείας Παντείου Πανεπιστημίου και τέως Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας Γεώργιο Παπακωσταντή, (ο οποίος έχει συντάξει σχετική μελέτη για την ΠΟΑΣΥ) την οποία παραδώσαμε στην Πολιτική & Φυσική Ηγεσία μας ζητώντας τους, να ληφθεί υπόψιν ενόψει της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης του Οργανισμού μας. Με προβληματισμό όμως παρακολουθούμε την αναμενόμενη αναδιάρθρωση να μετατίθεται χρονικά ανά διαστήματα και θεωρούμε ότι η περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση της θα επιτείνει τα προβλήματα των Αστυνομικών Υπηρεσιών.
Πάγιο αίτημά μας ήταν και είναι  να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση στην Αστυνομία και ειδικότερα για τον Νομό Χανίων αλλά και γενικότερα την Κρήτη, σε αυτή να συμπεριληφθούν όλες οι Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάρχουν σε κάθε Νομό και όχι μόνο οι Υπηρεσίες που υπάγονται στις Α.Δ. Νήσου.  

2.     Δημοτική Αστυνομία

Λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας επιβαρυνθήκαν  περαιτέρω οι Αστυνομικές Υπηρεσίες καθώς με Δ/γη του Α.Ε.Α. υποχρεούμαστε να εκτελούμε διαδικασίες αρμοδιότητας της τέως Δημοτικής Αστυνομίας. Είναι απορίας άξιο πως Δήμοι στους οποίους δεν είχε συσταθεί Δημοτική Αστυνομία αδυνατούν σήμερα να εκτελέσουν διαδικασίες που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους και για τις οποίες η Αστυνομία έχει αρμοδιότητα επικουρικά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.  Η Ε.Α.Υ. Χανίων έχει καταθέσει σχετική εισήγηση στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας προκειμένου υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του θέματος.      

3.     Αλλαγή του τρόπου εξετάσεων για την σχολή Αρχ/κων και το Τμήμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων.

Οι εξετάσεις διενεργούνται σύμφωνα με το Π.Δ. 82/2006 και προβλέπετε η εξέταση του υποψηφίου αφενός σε συγκεκριμένα άρθρα αφετέρου η αποστήθιση αυτών. Η αποστήθιση άρθρων του Κ.Π.Δ. και του Π.Κ. δεν γίνεται σε κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας (Σχολή Αξιωματικών – Σχολή Αστυφυλάκων) αλλά και σε κανένα άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα (Νομική, Εθνική Σχολή Δικαστών). Η αποστήθιση κειμένων του κώδικά που αφενός αλλάζουν καθημερινά αφετέρου είναι βραχεία δεν προσφέρει τίποτα στον αστυνομικό. Προτείνεται οι εξετάσεις να γίνονται με ανοικτούς κώδικές όπως γίνονται σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

4.     Κ.Τ.Ε.Ο.

Ζητείται η τροποποίηση του Κ.Ο.Κ. και συγκεκριμένα του άρθρου 5 παρ. 1 της Υ.Α. 37566/5116/10 (ΦΕΚ Β 87/30.01.2012) η οποία εξαιρεί τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας από τον Τεχνικό Έλεγχο Οχημάτων.  Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί και θάνατοι συναδέλφων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους είναι συνέπεια των τροχαίων ατυχημάτων. Ατυχήματα ορισμένα εκ των οποίων θα μπορούσαν να είχαν αποφθεχθεί εάν τα οχήματα ήταν καλύτερα συντηρημένα. Η Ε.Α.Υ. Χανίων έχει καταθέσει μέσω της ΠΟΑΣΥ μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η οποία έχει ανατεθεί σε Πταισματοδίκη.

5.     Διαχείριση Αστυνομικού Προσωπικού.
              
Από τις  Υπηρεσίες  της Α.Δ.Χανίων (κεντρικές-περιφερειακές-επαρχιακές) αυτή την στιγμή λείπουν 122 άτομα με αποτέλεσμα αυτοί που έχουν απομείνει σε αυτές να επιβαρύνονται  εκτός των καθιερωμένων Υπηρεσιών και με όλα τα έκτακτα μέτρα (συγκρότηση διμοιριών, συγκρότηση συνεργείων, γήπεδα κλπ ).
Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι ευνόητο ότι στους συνάδελφους οφείλονται όχι μόνο  ημερήσιες αναπαύσεις ,αλλά δυσκολεύονται να λάβουν ακόμα και τις προγραμματισμένες άδειες.
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται μεν στην έλλειψη προσωπικού, αλλά και στην μη σωστή διαχείριση δεδομένου ότι οι Αστυνομικές Υπηρεσίες  (Α.Τ  , Τ.Τ και Υ.Α) εξυπηρέτησης του Πολίτη ευρίσκονται υπό συνεχόμενη πίεση είτε από τις  διαταγές  των προϊσταμένων, είτε από τις ανάγκες των Πολιτών οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί κατά πολύ.
Οι ηγεσίες μας στα πλαίσια διασφάλισης των θέσεών τους, αλλά  και διεκδίκησης ανώτερων, αντί να προσπαθήσουν να κατανείμουν το εναπομείναν αστυνομικό προσωπικό σε Υπηρεσίες κύτταρα της Αστυνομίας, υποκύπτουν στις γνωστές παρεμβάσεις και βολεύουν τους ημέτερους σε Υπηρεσίες με επιδόματα, με σταθερό ωράριο και γενικά με πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας από αυτές που επικρατούν στις υπόλοιπες.     

6.     Λειτουργία Ψυχοτεχνικών Επιτροπών 

Ζητείται η λειτουργία των ψυχοτεχνικών επιτροπών για την αξιολόγηση του αστυνομικού προσωπικού στην ικανότητα χρήσης του όπλου. Η λειτουργία των επιτροπών αυτών θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά στον εντοπισμό της ψυχολογικής επιβάρυνσης του προσωπικού.
   
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε λόγω των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται στο όνομα της υποτιθέμενης σωτηρίας της Χώρας πρέπει να δηλώσουμε ότι δεν είμαστε δεδομένοι, ότι δεν θα δεχθούμε να χρησιμοποιηθούμε απέναντι στους συμπολίτες μας που δίκαια διαμαρτύρονται ειρηνικά, και να προβληματιστούμε αν θα πρέπει να πράξουμε όπως οι συνάδελφοι μας πρόσφατα στην Ιταλία, Ισπανία και αλλού.
Πρέπει να είμαστε μαζί και όχι απέναντι από την Κοινωνία.


Οι αντιπρόσωποι

ΒΑΡΑΝΑΚΗΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΖΕΡΒΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΙΑΓΙΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΞΕΝΙΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ
                                           ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Συνάντηση με Πολιτική και Φυσική Ηγεσία".

"Εκπτώσεις προς τα μέλη μας".

«Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών και λοιπών επιμέρους κατηγοριών γονέων αστυνομικών, κατά τη διάθεσή τους για εκτέλεση υπηρεσίας, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων».