Υπόμνημα της Ένωσης μας στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκη σχετικά με την αναδιάρθρωση.

              Προς


                 κ. Γενικό Γραμματέα  Δημόσιας Τάξης
                                  Υπουργείου  Εσωτερικών και Διοικητικής
                                                        Ανασυγκρότησης  κ. Αναγνωστάκη                                                                                             Δημήτριο                                         
  

ΥΠΟΜΝΗΜΑ



Κ. Γενικέ Γραμματέα :


Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στην Κρήτη, θεωρήσαμε απαραίτητο να σας καταθέσουμε το παρόν υπόμνημα σχετικά με την επικείμενη αναδιάρθρωση-αναδιοργάνωση των αστυνομικών Υπηρεσιών στο Νομό Χανίων.
Η αναδιάρθρωση-αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών του Νομού Χανίων, ήταν και παραμένει διαχρονικό αίτημα της Ένωσής μας από το έτος  2006.
Με δική μας πρωτοβουλία, από όλες τις ενώσεις της Κρήτης το έτος  2011 ανατέθηκε και συντάχθηκε σχετική μελέτη, από Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗ Γεώργιο, η οποία παραδόθηκε στο Υπουργείο. Εκτιμούμε ότι οι γενικές κατευθύνσεις του περιεχομένου αυτής της μελέτης ανταποκρίνονται πλήρως στην σημερινή πραγματικότητα.
Από τότε μέχρι και σήμερα οι εξαγγελίες ήταν  πολλές και  η δημιουργία κατά καιρούς νέων ομάδων και υπηρεσιών συχνό φαινόμενο ,αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα  σχεδόν το ίδιο. Ο πολίτης δεν εξυπηρετείται όπως θα έπρεπε και οι συνάδελφοι προσπαθούν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες να ανταποκριθούν .
Κρίνεται αναγκαίο, να οργανωθούμε με κριτήριο την αποτελεσματικότητα, εξαλείφοντας  παθογένειες που αναπτύχθηκαν μέσα από πολιτικές σκοπιμότητες  και συντεχνιακές αντιλήψεις.
Έχουμε ιερή υποχρέωση να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν πάμε πιο κοντά σ΄ αυτήν. Μόνο αν προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον πολίτη στην καθημερινότητά του, σε


θέματα απλά για μας ,αλλά πολύ σημαντικά γι΄ αυτόν,  θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.
Η αλλαγή της δομής και οργάνωσης  της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά πάνω απ όλα η αλλαγή νοοτροπίας είναι η βάση για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.
Έτσι λοιπόν, προκειμένου οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, να είναι οι απαιτούμενες, κάτι που συνδέεται άμεσα με το αίσθημα ασφαλείας, θα πρέπει να ενισχυθούν τα κύτταρα της Αστυνομίας δηλαδή οι Υπηρεσίες που ο πολίτης έρχεται σε επαφή καθημερινά για την επίλυση των προβλημάτων του  .
 Οι Υπηρεσίες αυτές είναι τα Αστυνομικά Τμήματα τα  Τμήματα Τροχαίας και Ασφάλειας . Εκεί θα καταφύγει ο πολίτης  και από εκεί θα ζητήσει λύση στο πρόβλημά  του.
Αποστολή του θεσμού του συνδικαλισμού   δεν είναι ούτε να ιδρύει αλλά ούτε και να καταργεί  Υπηρεσίες. Αυτό είναι ευθύνη της Πολιτείας .
Εμείς αυτό που ζητάμε από εσάς είναι:
1.-Οι  υπηρεσίες που θα προκύψουν από πιθανές συγχωνεύσεις , πρέπει να έχουν τον ελάχιστο αριθμό των 30 έως 45 ατόμων όσον αφορά την επαρχία  (ανάλογα τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, ήτοι: εγκληματικότητα-μέγεθος πληθυσμού ανάλογα την εποχή-οικονομική ανάπτυξη-τουρισμός-χιλιομετρικές αποστάσεις) με σαφέστατη πρόβλεψη, αυτός ο αριθμός να μην μπορεί να μειωθεί σε καμία περίπτωση, διότι μόνο έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την εφαρμογή του Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια των συναδέλφων.
2.-Ταυτόχρονα απαιτείται να υπάρξει αποδέσμευση από όλα τα πάρεργα που έχουν ανατεθεί κατά καιρούς στην Ελληνική Αστυνομία,( επιδόσεις -έκδοση διαβατηρίων-γήπεδα-δικαστήρια κλπ.) έτσι ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό για τις παραπάνω υπηρεσίες και να ασχολείται αποκλειστικά με την αστυνόμευση στην υπηρεσία του πολίτη, κατά κύριο λόγο στον τομέα της πρόληψης.
3.-Να καταργηθούν οι μη  αναγκαίες  γραφειοκρατικές δομές προκειμένου αποδεσμευτεί μεγάλος αριθμός συναδέλφων προς όφελος του πολίτη. Ελάχιστα ενδιαφέρουν τον πολίτη που ζητά την βοήθειά μας και εμείς ,είτε αδυνατούμε να την παρέχουμε , είτε την παρέχουμε καθυστερημένα, τα στατιστικά με λεπτομέρειες και τα τετραγωνίδια. Άλλωστε το έργο της Αστυνομίας δεν απεικονίζεται  απόλυτα  από τα  στατιστικά στοιχεία και τα τετραγωνάκια αλλά από το  αίσθημα ασφάλειας του πολίτη .
4.-Όλες οι μάχιμες Υπηρεσίες του Νομού να υπάγονται στον Δ/ντή Αστυνομίας Χανίων.
5.-Μέχρι την 01-01-2015 οι οργανικές θέσεις στον Νομό μας ήταν 490 . Μετά την ανακατανομή-κατάργηση των οργανικών θέσεων ο αριθμός  ορίστηκε στις   423 οργανικές θέσεις . Μέχρι και σήμερα μετά τις τελευταίες  τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις η παρούσα δύναμη αστυνομικού προσωπικού είναι μόλις 362 άτομα. Δηλαδή   61 άτομα λιγότερα. Με την ευκαιρία της επικείμενης αναδιάρθρωσης και στα Χανιά, ζητάμε να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις (34 στον αριθμό) ώστε όλες οι Υπηρεσίες που θα προκύψουν να είναι στελεχωμένες και δυνατές .

6.- Το πρόβλημα των ναρκωτικών αποτελεί μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας και διαχρονικά έχει αποδειχτεί, ότι η τελευταία και πιο σοβαρή αντίσταση σ΄ αυτή, είναι η συντονισμένη δράση της εξειδικευμένης Αστυνομικής  Υπηρεσίας που  λέγεται Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών . Οποιαδήποτε αλλαγή στην αυτοτέλεια της Υπηρεσίας αυτής δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση στην επίλυση του προβλήματος.
7.-Τελειώνοντας θέλουμε να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι, θεμελιώδης ρόλος της αστυνομίας είναι η προάσπιση της δημοκρατίας και προστασίας όλων των αρχών που διέπονται από αυτήν .Η υπαγωγή της ωστόσο στην πολιτική εξουσία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και υπαγωγή της σε πολιτικές ή ακόμα χειρότερα σε κομματικές σκοπιμότητες.
Το μεγάλο αυτό ζήτημα εξαρτάται από τους θεσμούς αλλά και από την πολιτική κουλτούρα που υπάρχει.
Η υπαγωγή του θεσμού που υπηρετούμε σε διακομματική επιτροπή της βουλής, είναι πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας αλλά και προεκλογική δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης και θα έλυνε μια για πάντα αυτό το πρόβλημα.
Είναι μεγάλη υπόθεση, στην συνείδηση των πολιτών, να είμαστε η αστυνομία του Ελληνικού λαού και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης.
  Σας ευχαριστούμε . 


                                                          Για  το Δ.Σ.
Η
  Πρόεδρος



Ξενικάκη Μαρία
(6947277209)

Ο
Γενικός Γραμματέας



Μπούμπουρας Στυλιανός
(6978889444)




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Συνάντηση με Πολιτική και Φυσική Ηγεσία".

"Εκπτώσεις προς τα μέλη μας".

«Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών και λοιπών επιμέρους κατηγοριών γονέων αστυνομικών, κατά τη διάθεσή τους για εκτέλεση υπηρεσίας, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων».